Astana

Putin stigao na samit ŠOS, razgovaraće sa Sijem i Еrdoganom

  • 03.07.2024. 09:08

Ruski predsjednik Vladimir Putin sletio je u Astanu, gdje će učestvovati na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), saopšteno je na sajtu Kremlja.

Glavni program samita planiran je za sutrašnji dan, a danas Putin ima isplaniran cijeli niz važnih bilateralnih sastanaka sa više svjetskih lidera, između ostalih i sa Si Đinpingom i Redžepom Tajipom Еrdoganom, rekao je novinarima pomoćnik predsjednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov.

Prema njegovim riječima, raspored ruskog lidera 4. jula uglavnom uključuje učešće na samitu, ali će možda biti vremena i za organizovanje kratkih bilateralnih kontakata.

Očekuje se da na samitu ŠOS-a u Astani budu potpisana 24 dokumenta, kao i završna deklaracija i izjava o posvećenosti pricipima dobrosusedskih odnosa i jedinstva.

Putin će na kraju razgovarati i sa novinarima.

Samit ŠOS-a će se održati 3-4. jula u Astani. Događaj će biti održan pod sloganom „Jačanje multilateralnog dijaloga – težnja ka održivom miru i razvoju“.

Organizacija ŠOS osnovana je 2001. godine i uključuje: Indiju, Iran, Kazahstan, Kinu, Kirgiziju, Rusiju, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su: Avganistan, Bjelorusija i Mongolija. Zemlje-partneri su: Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Ujedinjeni Arapski Еmirati, Turska i Šri-Lanka. Očekuje se da će na predstojećem samitu Bjelorusija postati punopravni član organizacije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    ''Narod priča (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.