Predsjednik Rusije

Putin odao počast žrtvama nacističke opsade Lenjingrada

  • Izvor: SRNA
  • 27.01.2024. 15:45

Ruski predsjednik Vladimir Putin položio je danas vijenac kod spomenika Otadžbini na Memorijalnom groblju Piskarevsko u Sankt Peterburgu i odao počast žrtvama nacističke opsade Lenjingrada koja je okončana prije 80 godina.

Na putu ka Spomeniku otadžbini duž aleje duge 300 metara, ruski lider je položio cvijeće na jednu od masovnih grobnica u kojoj je sahranjen njegov brat Viktor, koji je poginuo u Lenjingradu u zimu 1942. godine.

Prije dolaska u Sankt Peterburg, Putin je u gradu Kirovsk u Lenjingradskoj oblasti položio cvijeće na spomen-obilježje posvećeno palim sovjetskim borcima poginulim tokom Drugog svjetskog rata.

U Sankt Peterburgu, nekadašnjem Lenjingradu, danas je obilježeno 80 godina od oslobođenja grada od nacista, a šef Predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović položio je na spomen-obilježje na Memorijalnom groblju Piskarevsko vijenac u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Piskarevskoje" je memorijalno groblje i jedno je od mjesta masovnih grobnica žrtava opsade Lenjingrada.

U masovnim grobnicama leži 420.000 stanovnika Lenjingrada koji su umrli od gladi, hladnoće i bolesti ili stradali od bombardovanja i artiljerijskog granatiranja, kao i 70.000 vojnika koji su branili Lenjingrad.

Opsada Lenjingrada, koja je počela 8. septembra 1941. godine, trajala je skoro 900 dana i probijena je 18. januara 1943. godine, ali su građani morali da čekaju još čitavu godinu pre nego što je potpuno ukinuta 27. januara 1944. godine.

Tokom opsade Lenjingrada umrlo je najmanje 1.093.842 ljudi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:45 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.