Ruski predsjednik

Putin o sukobu u Ukrajini: Linija fronta 2.000 kilometara

  • Izvor: ATV
  • 14.12.2023. 11:48

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je komentarišući specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini rekao da će mir doći kada Rusije postigne svoje ciljeve.

"Govorimo o neutralnom statusu Ukrajine, denacifikaciji i demilitarizaciji. U Kijevu su tvrdili da tamo nema nacista, ali kada načelnik kijevske administracije aplaudira bivšem SS vojniku, nije li to znak nacifikacije?", upitao je Putin.

To što se sada dešava u Ukrajini liči na građanski rat, rekao je ruski lider.

On je podsetio da su Rusi i Ukrajinci jedan narod, piše Sputnjik.

"Odesa je ruski grad, svi to znaju, ali su izmislili istorijske gluposti, a mi smo se nakon raspada SSSR smirili s tim", objasnio je on.

Rusija nije namjeravala da kvari odnose ni sa kim, rekao je Putin. 

Prema njegovim riječima, Moskva je decenijama pokušavala da izgradi odnose sa Ukrajinom. 

"Nakon toga, naši protivnici su izvršili državni udar u ovoj zemlji, a sukob koji je uslijedio izgleda kao velika tragedija. Cijeli jugoistok Ukrajine je uvijek bio proruski orijentisan. Međutim, kijevske vlasti su smislile 'istorijske gluposti' o originalnosti. Istovremeno, poslije puča 2014. u Rusiji, shvatili su da Moskvi neće biti dozvoljeno da gradi normalne odnose sa Ukrajinom. Zapadne zemlje bile su garanti sporazuma između Janukovičeve vlade i demonstranata, ali su poslije kratkog vremena organizovale i rušenje legitimne vlasti. Sve je to dovelo do tragedije koju sada doživljavamo, a Еvropa ćutke stoji i gleda“, naglasio je Putin.

Putin je dodao da su zapadne zemlje Kijevu isporučile i više oružja od onog što su obećale.

“Međutim, ruska vojska nastavlja da uspješno uništava ovo oružje“, naglasio je Putin.

Kada je riječ o mobilizaciji, Putin je rekao da nije potreban novi talas.

Putin je napomenuo da su u prvom talasu regrutovali 300.000 ljudi. 

"Ovi ljudi se dobro bore, njih 14 su postali Heroji Rusije. U zoni borbenih dejstava nalazi se 244.000 ljudi“, kaže Putin.

Što se tiče situacije na lijevoj obali Dnjepra, Oružane snage Ukrajine objavile su kontraofanzivu, ali ništa nisu uspjeli, kaže Putin.

"Posljednji pokušaj je bio da se probiju na lijevu obalu Dnjepra i krenu ka Krimu. Kao rezultat toga, Kijev je koncentrisao artiljerijske udare na uski dio obale, a ruska vojna komanda je odlučila da povuče osoblje u šumski pojas kako bi izbegla gubitke. Ukrajinski vojnici su izašli na obalu, ali su pretrpjeli i trpe ogromne gubitke. I same Oružane snage Ukrajine tvrde da je to 'put u jednom smjeru' jer ih gađaju dronovi i drugo oružje“, rekao je Putin.

Linija fronta 2.000 kilometara

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se situacija sa količinom dronova u ruskoj vojsci u zoni specijalne operacije se popravlja.

Putin je dodao da je linija fronta u specijalnoj operaciji skoro 2.000 kilometara.

"Naravno, možda nije sve isporučeno na vrijeme, ali sopstvena proizvodnja raste i mnogo se kupuje, i privatno, iz inostranstva. Država, Ministarstvo odbrane, industrija, naravno, aktivno rade“, rekao je on.

Putin je dodao i da država aktivno proizvodi uređaje za elektronsko ratovanje te obećao da će država povećati proizvodnju naoružanja neophodnog za borce.

Putin: Pogledajte specijalnu vojnu operaciju i to šta se dešava u Gazi i uočite razliku

Šef ruske države je dodao da je zaoštravanje situacije u Pojasu Gaze dovelo do pogibije mnogih ljudi. 

"Što se tiče Ujedinjenih nacija, neke zemlje blokiraju donošenje odluka o ovom sukobu. Međutim, tako je strukturisana sama organizacija i važno je sačuvati mehanizme veta, inače će se jednostavno pretvoriti u 'pričaonicu'. To ne znači da ne treba tražiti konsenzus. Moskva polazi od toga da se odluke UN o stvaranju dvije države u ovom regionu - Izraela i Palestine - moraju sprovesti.

Godišnja konferencija Vladimira Putina

Godišnja konferencija Vladimira Putina


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:40 Tajne muzeja

    'Tajne muzeja

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.