Lanac brze hrane Mekdonalds povukao je prodaju hamburgera "kuarter pounder" (četvrt funte) u petini svojih restorana u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon izbijanja zaraze ešerihijom koli od koje je, nakon konzumiranja tog hamburgera, oboljelo skoro 50 ljudi u 10 država, a jedna je umrla.
Portparol Mekdonaldsa rekao je u srijedu da je lanac brze hrane prodao oko milion tih hamburgera u vremenskom okviru kada se bolest pojavila, prenio je CBS Njuz.
Kompanija je saopštila da vjeruje da bi se više ljudi razboljelo da kontaminacija potiče od samih pljeskavica, dodajući da bi krivac mogao biti luk koji se koristi na pljeskavicama.
Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti povezali su u utorak "kuarter pounder" hamburgere sa izbijanjem zaraze, koja je zabilježena u Koloradu, Nebraski i drugim državama.
Većina onih koji su se razboljeli prijavili su da su jeli "kuarter pounders" iz tog restorana, a istražitelji rade na tome da potvrde koji je sastojak hrane kontaminiran.
Iz Mekdonaldsa je saopšteno da se njihovi hamburgeri spremaju na 175 stepeni, što je iznad nivoa od 160 stepeni potrebnog za ubijanje bakterije ešerihije koli, a glavni direktor za lanac snabdijevanja u Sjevernoj Americi Cezar Pinja rekao je da početna istraga kompanije sugeriše da bi neke od bolesti ešerihije koli mogle biti povezane sa narezanim lukom koji se koristi u "kuarter pounderu".
Mekdonalds je uklonio narezani luk i juneće pljeskavice od četvrt funte sa svojih lokacija u Koloradu, Kanzasu, Juti, Vajomingu i dijelovima Ajdaha, Ajove, Misurija, Montane, Nebraske, Nevade, Novog Meksika i Oklahome.