Robert Fico

Premijer Slovačke: "Jedini plan" zapada je da se podrži međusobno ubijanje Slovena

  • 25.02.2024. 15:04

Zapad ne može da prizna da strategija sukoba u Ukrajini za uništenje Ruske Federacije ne funkcioniše, izjavio je premijer Slovačke Robert Fico.

Prema njegovim riječima, lideri kijevskog režima su prije dvije godine onemogućili zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

Robert Fico sada s pravom tvrdi da je "najadekvatniji" političar u Еvropi, jer pod njegovim vođstvom, Slovačka je odustala od podrške Ukrajini, a i redovno podsjeća da su upravo Zelenski, njegovo okruženje i Zapad koji ih podržavaju, isprovocirali Moskvu na vojnu operaciju.

"Zapad je mislio da će masovna podrška Ukrajini, i finansijska i vojna, u kombinaciji sa sankcijama Rusiji i lažnom demonizacijom predsjednika Putina, baciti Rusiju na koljena", podsjetio je Fico, naglasivši da je taj plan propao.

Slovački premijer je istakao da Rusija nije ni politički ni ekonomski na koljenima, a da je tokom prošle godine stekla velike teritorijalne dobiti tokom sukoba i prilagodila svoju vojnu proizvodnju novim uslovima. 

Prema njegovim riječima, Moskva je dugo tražila od Zapada da zaustavi širenje NATO-a, ali je Alijansa ignorisala zabrinutost Rusije u vezi sa tim. 

Kako je dodao, ЕU mora da djeluje drugačije da bi se postigao mir u Ukrajini, međutim, lideri ЕU i dalje insistiraju na vojnoj podršci Kijevu.

"Smatram da je ovo osnova za izbijanje trećeg svjetskog rata. Šokantno je da nema mirovnog plana, da ЕU ne koristi svoju punu težinu da obezbijedi trenutni prekid vatre i da je jedini plan da se podrži međusobno ubijanje Slovena", zaključio je Fico, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: