Poljska

Poslanici uhapšeni u predsjedničkoj palati

  • Izvor: SRNA
  • 09.01.2024. 22:20

Dva poljska poslanika kojima je sud naložio da idu u zatvor uhapšena su u predsjedničkoj palati, javili su lokalni mediji.

Uhapšeni su poslanik Marijuš Kaminski, koji je osuđen za zloupotrebu položaja na poziciji šefa poljskog Centralnog biroa za borbu protiv korupcije, te njegov zamjenik Maciej Vasik.

Hapšenjem je eskalirao sukob između šefa države Anžeja Dude i nove proevropske Vlade premijera Donalda Tuska.

Tusk je ranije optužio Dudu za ometanje pravde nakon što su se dvojica poslanika pojavila u palati, što je navelo policiju da ih potraži u automobilima koji su izlazili iz kompleksa.

Duda je 2015. godine pomilovao Kaminskog, nekoliko sedmica nakon što je na vlast došla nacionalistička stranka PiS. Pomilovanje je omogućilo Kaminskom da postane ministar unutrašnjih poslova.

I Kaminski i Vasik su iz stranke PiS.

Advokati su doveli u pitanje pravo Dude da pomiluje Kaminskog prije nego što je žalbeni sud donio konačnu presudu. Vrhovni sud je prošle godine objavio da bi slučaj trebalo ponovo da se otvori.

Kaminski i Vasik, njegov zamjenik u Ministarstvu unutrašnjih poslova, osuđeni su prošlog mjeseca na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Poljski sud je objavio da dva člana bivše Vlade treba da idu u zatvor.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: