Velika Britanija

Poslanici će pokušati da obore Liz Tras

  • Izvor: SRNA
  • 17.10.2022. 10:09

Poslanici u britanskom parlamentu pokušaće ove sedmice da obore premijera Liz Tras iako iz Dauning strita upozoravaju da bi to moglo da dovede do prijevremenih izbora, prenosi "Dejli mejl".

Više do 100 poslanika iz redova vladajuće Konzervativne partije spremni su da dostave rukovodstvu partije pisma o iskazivanju nepovjerenja Trasovoj, prenosi list citirajući neimenovane izvore.

Britanija je od glasanja za istupanje iz EU 2016. godine promijenila tri premijera, a zemlja je i dalje u političkoj krizi.

Poslanici će obavijestiti rukovodstvo konzervativaca da je vrijeme Trasove prošlo i da je potrebno promijeniti stranačka pravila da bi moglo odmah da se glasa o povjerenju, dodaje se u tekstu.

"Dejli mejl" navodi da će se rukovodstvo partije oduprijeti ovoj inicijativi jer smatra da Trasova i novi ministar finansija Džeremi Hant zaslužuju šansu da realiziju svoju ekonomsku strategiju.

"Tajms" piše da su pojedini poslanici održali tajnu diskusiju o zamjenjivanju Trasove novim liderom.

Trasova je pobijedila u trci za lidera Konzervativne stranke prošlog mjeseca nakon što je obećala da će smanjiti poreze, a sada se bori za politički opsatanak pošto je promijenila ključne stavke svog programa. 

(Foto: Tanjug AP)