Vlada

Portugal odbija bilo kakvu vrstu isplate odštete za zločine tokom kolonijalnog doba

  • Izvor: SRNA
  • 28.04.2024. 10:36

Vlada Portugala odbija da pokrene bilo kakav proces isplate odštete za zločine počinjene tokom transatlantske trgovine robljem i kolonijalnog doba, što je u potpunosti suprotno izjavama predsjednika Marsela Rebelo de Souze. kakvu vrstu isplate odštete za zločine tokom kolonijalnog doba

U saopštenju Vlade izražava se želja za "produbljenjem zajedničkih odnosa, poštovanja istorijske istine i povećanja intenziteta bliske saradnje, zasnovane na pomirenju bratskih naroda".

Međutim, u saopštenju se ističe da "neće biti nikakvog procesa ili programa za otplatu odštete, što je u skladu sa politikom ranijih administracija".

"Odnosi sa bivšim kolonijama su izvanredni što je posebno izraženo u sektorima poput obrazovanja, jezika, kulture, zdravlja te u oblastima finansija, budžeta i ekonomske saradnje", dodaje se u saopštenju.

Od 15. vijeka do 19. vijeka šest miliona Afrikanaca oteto je i prisilno prebačeno preko Atlantika u portugalskim brodovima i prodati su u roblje, uglavnom u Brazil.

Predsjednik Rebelo de Souza rekao je ranije da bi Portugalija mogla da iskoristi više metoda za isplatu odštete poput otkazivanja dugovanja svojim bivšim kolonijama i obezbjeđenjem finansija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program