Kartum

Ponovo haos u Sudanu: Suzavcem na hiljade demonstranata

  • Izvor: Agencije
  • 18.12.2021. 13:06

Na više hiljada pristalica sudanskog opozicionog pokreta Snage slobode i promjena koji su se okupili u glavnom gradu Kartumu, ispaljen je suzavac.

Svjedoci su potvrdili izvještaču Rojtersa da tokom protesta nije bilo vidljivog prisustva policije.

Masovni protesti u Sudanu izbili su nakon vojnog udara izvršenog u oktobru, a nastavljeni su i nakon postizanja sporazuma 21. novembra kojim je vojna hunta prihvatila da vrati na položaj civilnog premijera Abdalu Hamdoka, koji je do tada bio u kućnom pritvoru.

Međutim, dogovor koji je Hamdok postigao s vojnim liderima naišao je na nezadovoljstvo demonstranata koji su ga optužili za izdaju iako je ranije taj političar predstavljao simbol otpora vojnim vlastima.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je na Twitteru napisao da "mnogi Sudanci nastavljaju da zahtijevaju poštovanje svojih osnovnih ljudskih prava" i da izražavaju svoju tježnju za demokratskim Sudanom.

"SAD nastavljaju da stoje uz njih", poručio je Blinken.

Kalid Omar Jusef, ministar za poslove kabineta prije vojnog puča i istaknuta opoziciona ličnost koji je prvo uhapšen, a potom pušten nakon što je vojska preuzela vlast, bio je na bini i govorio masi okupljenih kada je ispaljen suzavac.

Jusef je nešto kasnije poručio na svom Twitter nalogu: "Bez obzira da li na nas ispaljuju suzavac ili metke, neće nas ućutkati... mi ćemo pobijediti državni udar i naš narod će vratiti svoju slobodu".

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)

  • 21:45 Garavice, dokumentarni film (R) (12+)

    'Dokumentarni film 'Garavice' reditelja Dragana Radovića, u produkciji Fondacije 'Zaboravljeni korijeni'donosi priču o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata.

  • 23:15 Dobro došli u Akapulko (16+)

    'Dobro došli u Akapulko' je američka akciona komedija iz 2019. godine u režiji Ivana Giljerma.