Protest

Poljoprivrednici i dalje blokiraju ceste širom Njemačke

  • Izvor: Agencije
  • 10.01.2024. 08:15

Kolone traktora i kamiona - neki s protestnim transparentima na kojima je pisalo "Nema piva bez farmera”, a neki s plakatima krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) - okupili su se u ponedjeljak na njemačkim cestama na temperaturama ispod nule.

U Berlinu su desetine traktora zatrubili i blokirali glavnu aveniju koja vodi do Brandenburške kapije kako bi označili početak planirane sedmice akcija.

Policija je rekla da su ceste i priključci na auto-puteve blokirani na više lokacija širom zemlje, uključujući nekoliko graničnih prelaza s Francuskom.

Radnici u sektorima širom Njemačke, od transporta do obrazovanja, posljednjih su se sedmica okrenuli industrijskoj akciji.

Tramp: Ova godina biće upamćena kao godina velikog miješanja u predsjedničke izbore

Tramp: Ova godina biće upamćena kao godina velikog miješanja u predsjedničke izbore

Pregovori o platama poprimili su gorak obrt jer se najveća evropska privreda borila sa slabim rastom, a domaćinstva se bore s povećanim cijenama.

Željezničari će sljedeći izaći u srijedu, započinjući trodnevni štrajk dok sindikati traže povećanje plata kako bi se nadoknadila višemjesečna visoka inflacija.

Njemačka upada u totalni haos

Njemačka upada u totalni haos

Vicekancelar i ministar privrede, Robert Habek iz Zelenih, čiji su povratak s odmora u četvrtak prekinuli poljoprivrednici koji su pokušavali upasti na trajekt na kojem je bio, upozorio je da bi marginalne grupe mogle kooptirati proteste.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: