Robert Kaplan

"Pješadijski upad u Gazu biće veoma krvav za sve"

  • Izvor: SRNA
  • 23.10.2023. 14:27

Američki novinar Robert Kaplan, u podkastu "Hab dijalozi", upozorava da će kopnena operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze dovesti do velikih žrtava i među izraelskim vojnicima i među civilima.

Vojni ekspert Kaplan, na osnovu iskustava iz iranske Faludže, ističe da bi gubici na obje strane u Gazi mogli biti veliki.

U Faludži u Iraku, koja je bila mnogo manje naseljena od Pojasa Gaze, za kratko vrijeme stadalo je 27 američkih marinaca, oko 200 iračkih vojnika te više od 600 civila.

Najveća bolnica u Gazi ima goriva za još samo 48 časova

Najveća bolnica u Gazi ima goriva za još samo 48 časova

Pojas Gaze ima mnogo veći broj stanovnika, pa će gubici biti višestruko veći.

"Na osnovu onoga što sam doživio u Faludži, razumijem da, pošto imamo posla sa iskusnim i, kao što znamo, dobro obučenim i disciplinovanim protivnicima, ovo ne može biti ništa drugo do haos.

Uzmite u obzir činjenicu da je Faludža u to vrijeme bila mnogo manje gusto naseljena nego što je sada pojas Gaze. Nije bilo podzemnih tunela ili bilo čega sličnog", navodi novinar.

U Gazu ušao prvi konvoj humanitarne pomoći, granica ubrzo opet zatvorena

U Gazu ušao prvi konvoj humanitarne pomoći, granica ubrzo opet zatvorena

I drugi vojni stručnjaci procjenjuju da će biti velikih gubitaka tokom kopnene operacije.

Iako je Izrael dobio "zeleno svjetlo" da pokrene tu akciju, odgađaće je do posljednjeg trenutka, pokušavajući da Hamasu nanese što je moguće više štete iz vazduha - smatraju stručnjaci.

Ranije je objavljeno da je komanda izraelskih odbrambenih snaga napravila izmjene u kopnenoj operaciji pod pritiskom SAD. 

Pratite nas i putem Vibera