Lin Jian

Peking: Nikada nećemo zaboraviti brutalni zločin NATO-a u Jugoslaviji

  • Izvor: Agencije
  • 07.05.2024. 14:38

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lin Jian podsjetio je da je NATO prije 25 godina bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN napao suverenu zemlju, Jugoslaviju, i ubio hiljade civila, uključujući tri kineska novinara.

"Kineski narod nikada  neće zaboraviti brutalni zločin koji je počinila Sjevernoatlantska alijansa i nikada neće prihvatiti da se takva istorijska tragedija ponovi", rekao je portparol.

Delegacija Udruženja novinara Srbije (UNS) položila je danas vijenac na mjestu pogibije kineskih novinara u NATO bombardovanju Ambasade Kine u Beogradu.

Član uprave UNS-a Olivera Kovačević podsjetila je da je ovom zločinu prethodilo ubistvo 16 radnika ove medijske kuće i da njihove porodice i kolege znaju kakvu to traumu vuče sa sobom.


Pronašao telefon u Laktašima, sada mu prijeti dvogodišnja robija

Pronašao telefon u Laktašima, sada mu prijeti dvogodišnja robija

"Mi samo pretpostavljamo kakve posledice je to ostavilo na porodice koje su udaljene hiljadama kilometara od naše zemlje", rekla je Kovačevićeva.

Ona je naglasila da je to još jedna opomena da rat nosi strašan besmisao, saopšteno je iz UNS-a

"Isto tako je bilo potpuno besmisleno da su kineska Ambasada i pogibija naših kolega novinara kolateralna šteta", poručila je Kovačevićeva, koja je i novinar RTS-a.

Ambasada Kine pogođena je 7. maja 1999. godine sa tri navođena projektila.

Južni dio zgrade pogodile su dvije rakete, jedna posljednji sprat, a druga prizemlje. Treći projektil srušio je prizemlje i podrum zapadnog djela zdanja na Novom Beogradu.


Otišla na razgovor za posao, pa ostala bez 27.000 KM

Otišla na razgovor za posao, pa ostala bez 27.000 KM

U bombardovanju Ambasade Kine stradalo je troje kineskih novinara, dopisnici lista "Guangming džibao" Džu Jing i Su Singhu, kao i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan.

Na mjestu bombardovanja kineske Ambasade 2009. godine postavljena je spomen-ploča.

Pratite nas i putem Vibera

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)