Uskoro stupa na snagu

Pečati postaju prošlost: Novi sistem na granicama prilikom ulaska i izlaska iz ЕU

  • Izvor: Tanjug
  • 16.08.2024. 16:35

Sistem ulaska i izlaska (ЕЕS) iz ЕU, automatizovani IT sistem za registrovanje putnika iz zemalja koje nisu članice ЕU, trebalo bi da stupi na snagu 10. novembra, najavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson.

Odlučila sam da sistem ulaska i izlaska početi da radi 10. novembra, rekla je Johanson obraćajući se u Talinu, gdje je učestvovala na sastanku sa članovima agencije ЕU za operativno upravljanje velikim informacionim sistemima u oblasti slobode, bezbjednosti i pravde (eu-LISA).

Ona je naglasila da su pravno potrebni različiti koraci prije nego što Еvropska komisija donese zvaničnu odluku o tom pitanju.

– Ali ponosno danas otkrivam da je ciljani datum 10. novembar – rekla je Johansonova.

Johansonova je navela da je riječ o prelasku na najsavremeniji digitalni sistem upravljanja granicama na svijetu, koji će olakšati putovanja, a Еvropu učiniti bezbjednijom i potpuno interoperabilnom, povezujući sve postojeće nacionalne sisteme i evropske sisteme.

Ona je objasnila da će ovaj zamijeniti sistem pečatiranja pasoša uvođenjem digitalnih kontrola svih putnika koji dolaze iz zemalja koje nisu članice ЕU.

– Na svakom pojedinom graničnom prelazu, na svakom aerodromu, u svakoj luci, svakom pojedinačnom putu koji vodi u Еvropu, imaćemo sve povezane digitalne granične kontrole, sve uključene u isto vrijeme – rekla je ona.

Ona je dodala da je u toku završna faza testiranja i da konačne testove sprovode agencija eu-Lisa kao i zemlje članice ЕU.

Pratite nas i putem Vibera