Tereza Mej

Parlament treba da podrži dogovor o Bregzitu

  • 01.12.2018. 22:01

Britanski premijer Tereza Mej rekla je danas da će izvesti Veliku Britaniju iz EU i da parlament treba da podrži njen dogovor o Bregzitu sa Briselom kako bi bila obezbjeđena sigurnost za budućnost.

"Još mnogo toga mora da se uradi, ne samo da se dođe do Bregzita, već da budem premijer koji će izvesti Britaniju iz EU", rekla je Mejova na konferenciji za novinare na samitu G20 u Argentini. 

Ona je najavila da će razgovarati sa poslanicima parlamenta i da će im objasniti da usvajanje dogovora postignutog sa Briselom donosi sigurnost u budućnost, a da će neuspjeh donijeti nesigurnost. 

Mejova je prije sedam dana sa liderima EU postigla dogovor o načinu na koji će Britanija izaći iz članstva EU 29. marta, ali su, prema ocjeni analitičara, male šanse da će sporazum biti usvojen na glasanju u parlamentu 11. decembra. 

Dogovor je naišao na kritike brojnih poslanika iz Konzervativne partije, čiji je Mejova lider, bez obzira da li podržavaju jednostavan izlazak iz EU ili žele bliže odnose sa blokom. 

Opozicione partije i Demokratska unionistička partija iz Sjeverne Irske, koja je dio koalicione Vlade, takođe, najavljuju da će odbaciti dogovor. 

Nekoliko ministara iz britanske Vlade podnijelo je ostavku u znak protesta zbog dogovora, dok pojedini poslanici traže glasanje o povjerenju administraciji Mejove.

Tagovi: