Katoličkoj crkvi u Francuskoj

Papa o velikom pedofilskom skandalu u crkvi: Sram me je

  • Izvor: Indeks
  • 06.10.2021. 12:07

Papa Franjo izrazio je danas sram, ponavljajući to nekoliko puta, nakon objave saopštenja o pedofiliji u Katoličkoj crkvi u Francuskoj.

"Želim izraziti svoju žalost žrtvama, svoju bol zbog njihovih pretrpljenih trauma, ali takođe i sram, sram zbog preduge nesposobnosti Crkve da to stavi u središte svog djelovanja", rekao je Papa na konferenciji.

On je pozvao sve čelnike Crkve da nastave "s naporima kako se takve drame ne bi ponovile".

Govoreći o "teškom, ali spasonosnom iskušenju", pozvao je francuske katolike da preuzmu svoju odgovornost "kako bi Crkva postala sigurna kuća za sve".

Nezavisna istraga: Crkvenjaci seksualno zlostavljali oko 330.000 djece

Nezavisno povjerenstvo koje je istraživalo razmjere tog skandala u Katoličkoj crkvi u Francuskoj objavilo je u utorak zaključke, procijenivši da su od 1950. 216.000 djece i adolescenata bili žrtve sveštenika.

Ako se tome dodaju osobe koje su zlostavljali laici koji su radili u institucijama Crkve, ta brojka penje se na 330.000, rekao je predsjednik povjerenstva Jean-Marc Sauvé.

Otkrića u Francuskoj posljednja su koja su potresla Katoličku crkvu nakon niza otkrivenih slučajeva seksualnog zlostavljanja, često i djece, širom svijeta u posljednjih 20 godina.

Tagovi: