Preminuo u 15. godini

Papa Franja želi da proglasi influensera za sveca

  • Izvor: Telegraf
  • 24.05.2024. 15:09

Karlo Akutis, koji je preminuo od leukemije 2006. godine, na dobrom je putu da postane prvi influenser u svijetu koji je proglašen za sveca! Naime, kako prenosi Miror, papa Franja je odobrio "drugo čudo" veznao za ovog tinejdžera koji je imao samo 15 godina kada je preminuo.

Istovremeno, nakon procesa beatrifikacije, Karlo će postati prvi svetac u Katoličkoj crkvi koji je rođen u ovom milenijumu.

Katolička crkva priznala je Karlove napore za života da skrene pažnju javnosti na "Božja učenja". Rođen u Londonu, Karlo je veći dio svog života proveo u Italiji, gdje je napravio veb stranicu za dokumentovanje čuda koja se dešavaju širom svijeta. Bio je posebno poznat među vjerskom zajednicom po svojim riječima nadahnuća, ohrabrujući vjernike da uvijek gledaju ka Isusu i Bogu.

On navodno u životu nikad nije propustio nijednu dnevnu misu. Karlo Akutis je 2020. godine proglašen blaženim, što je prvi korak u tome da se neko proglasi za sveca. Papa Franja je na jučerašnjem sastanku sa kardinalom Marčelom Semerarom, koji je zadužen za pitanja beatrifikacije, pokrenuo ovo pitanje.

U okviru ovog procesa nedavno je neobjašnjivo čudo pripisano Karlu i to će mu omogućiti da u dogledno vrijeme postane svetac. Prema Vatikanu, ovo čudo se odnosi na jednu ženu iz Kostarike koja se molila na Karlovoj grobnici u Asiziju, u Italiji, nakon što je njena kćerka doživjela tešku nesreću 2. jula 2022.

Kćerka Valerija, zadobila je tešku povredu glave nakon pada sa bicikla u Firenci, gdje je pohađala univerzitet. Prognoze o njenom izlječenju su bile mračne. Bila joj je potrebna operacija visokog rizika na lobanji i uklanjanje kosti kako bi se ublažio pritisak na mozak.

Ali doktori i njena majka Lilijana plašili su se da ona neće preživjeti. Sekretarica majke povrijeđene djevojčice takođe počela da se moli Karlu i sama išla da njegovu grobnicu.

U saopštenju Vatikanskih novina je zatim objašnjeno: Tog istog dana, bolnica je obavijestila Lilijanu da je Valerija počela spontano da diše. Sljedećeg dana je počela da se kreće i djelimično je povratila govor. Manje od mjesec dana kasnije krvarenje u njenom mozgu je takođe nestalo. Već 11. avgusta ona je započela terapiju na rehabilitaciji.

Njen oporavak je brzo napredovao i 2. septembra, Valerija i Lilijana su ponovo bile na hodočašću u Asizu da zahvale blaženom Karlu na njegovom čudu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: