Visoke temperature

Toplotni talas pogodiće ove tri zemlje: Predviđa se temperatura od 46 stepeni

  • Izvor: SRNA
  • 22.07.2024. 21:17

Portugalija, Španija i Maroko spremaju se za još jedan talas vreline, a u nekim područjima predviđa se temperatura od 46 stepeni Celzijusa, piše "Dejli mejl".

Meteorolozi kažu da će vrhunac biti u srijedu 24. jula kada će u Madridu biti oko 39 stepeni, Sevilji 43, a Lisabonu 37.

Međutim, najviša temperatura očekuje se u Marakešu – 46 stepeni Celzijusa, dok se do kraja sedmice očekuje pad temperature.

U međuvremenu, vreli talas donio je brutalne oluje u velikim dijelovima sjeverne Еvrope.

U Francuskoj, više od 45.000 udara groma registrovano je tokom vikenda i vjeruje se da je ovo najgori olujni talas ove godine.

Olujno nevrijeme koje je počelo u subotu 20. jula dovelo je do poplava u regionu Ut-Marn /Haute-Marne/ na sjeveroistoku zemlje.

Pet lica prebačeno je u bolnicu nakon snažne oluje, mahom zbog hipotermije.

U nekim dijelovima jugoistočne obale Francuske, kao i na Korzici, padao je grad koji je bio tako veliki da su mještani i posjetioci upozoreni da se čuvaju.

U nekim dijelovima zemlje uslijedile su poplave, mještani su evakuisani iz kuća, putevi su blokirani, a zabilježeno je više slučajeva isključenja struje.

Nevrijeme je pogodilo i dijelove istočne Holandije kada je jak vjetar blokirao saobraćaj na auto-putu, a mnogi ljudi ostali su zarobljeni u svojim kućama.

I austrijske Alpe pogođene su poplavama i bujicama, rijeke su probile korita, a ulice se pretvorile u potoke.

Posebno je bila teška situacija u gradu Kremsbruku u Korintiji kada su se usred noći oglasile sirene za opasnost kada je voda okružila kuće.

U Njemačkoj i u Austriji u dva odvojena slučaja poginula su dva mlada planinara starosti 18 i 22 godine od udara groma.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: