U Hrvatskoj poznata kao pauk riba

Otrovna ''riba zmaj'' ponovo hara grčkim primorjem

  • Izvor: Mondo.rs
  • 01.07.2024. 13:03

Otrovna riba "dragon fish", poznata kao riba zmaj ponovo hara grčkim primorjem. Protekle godine ove ribe su preplavile Olimpijsku regiju, a ima ih i u drugim krajevima. Ubod nesnosno boli, a proteklih dana jedna žena iz Lazarevca, imala je neprijatan susret sa ovim nevidljivim morskim stvorenjem, nakon čega je mislila da će joj od bola otpasti nokti.

"Ja se trenutno nalazim u Leptokariji i danas sam nagazila na takozvanu ribu "Draganu"! Nemajući pojma na šta sam se ubola, krenula sam mjesto uboda da hladim ledom. Nesnosan bol je postajao sve jači, imala sam osjećaj da mi neko lomi prste, da mi nokti otpadaju, krenuo je otok sve brže da se širi. Nekako sam uspjela da se sa plaže odvučem do ljekara. Tamo su mi odmah stavili nogu u vrelu vodu i dali terapiju ,tablete protiv alergije i kortikosteroide i rekli da nikako ne smijem hladiti mjesto uboda da moram dva dana stavljati nogu u toplu vodu i da ne mogu da se kupam", opisala je ova Srpkinja.

Detalji zvjerskog ubistva u Sarajevu: Danima je izgladnjivali, čupali i šišali joj kosu

Detalji zvjerskog ubistva u Sarajevu: Danima je izgladnjivali, čupali i šišali joj kosu

Ipak, ona priznaje da ni sama nije znala kako pravilno da postupi u slučaju uboda ove ribe, te je u prvi mah stavila hladnu oblogu, što nikako ne treba činiti.

Šta da radite ako vas ujede riba-zmaj?

Kada dođe do susreta sa njenim bodljama, iako je bol jak, bitno je da ostanete pribrani. U prvi mah, dok je ubod još svjež, najbolje je potopiti stopalo u toplu vodu, odnosno, u vodu temperature čiju vrelinu možete da izdržite. Ovaj proces se vrši usljed činjenice da što je voda toplija efekat otrova slabi jer je otrov je termolabilan. Bitno je da nakon ovog tretmana primite prvu pomoć od doktora u vidu in‌jekcije ili antibiotika.

Koji su simptomi nakon što nagazite na dragon ribu?

Nakon što dođe do uboda, sem bola, dolazi do glavobolje, osjećaja gušenja, mučnine, teškog disanja, bolova u predjelu srca, a dolazi i do pojačanog znojenja. Postoje i neke indicije da kod srčanih bolesnika može doći do infarkta.

Savet stručnjaka iz sfere biologije mora ali i medicinskih radnika je da nakon što vas dragon riba ubode, bolno mesto nikako ne pokrivate, zavijate i ne zatvarate.

Nakon kupanja u dobojskom bazenu 21 osoba zatražila pomoć: Na terenu policija i inspektori

Nakon kupanja u dobojskom bazenu 21 osoba zatražila pomoć: Na terenu policija i inspektori

Nakon što primite tretman, bolovi se prema svedočenju Srba koji su nažalost imali susreta sa ovom ribom, ponekada nastavljaju i u narednim danima.

"Prije par godina nagazio na nju u Olimpik biču u Grčkoj, mnogo loše iskustvo. Ispustila je veoma snažan otrov koji je doveo do nesvijesti. Odmah po ubodu otići kod ljekara koji daje in‌jekciju u mjesto uboda, odnosno u stopalo", opisao je jedan Srbin svoj susret prošle godine u okviru jedne grupe na Fejsbuku posvećene Grčkoj.

Još gore iskustvo imala je naša državljanka čiji je sin nagazio na dragon ribu u Jadranu.

Test nije uspio: Srušila se kineska raketa!

Test nije uspio: Srušila se kineska raketa!

"Treba se čuvati, to je riba pauk u Hrvatskoj, dragana je zovu u Crnoj Gori. Moj sin sa 15 godina je na Jadranu imao loše iskustvo. Ubola ga dok ju je skidao sa udice, nije znao da je to ta riba... Otok strašan, bol nepodnošljiv, odmah smo morali u hitnu u Makarsku, ali ne ponovilo se nikom. Nikad taj strah neću zaboraviti. Čitala sam da su ribari od nesnosnog bola znali sami sebi prste odsecati, bili su daleko od obale, jer je bol neizdrživ", napisala je ona.

(Mondo)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Serija: Red Rok (R) (12+)

    ''Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica