Ukrajina

Otkriveno detalji razgovora Zelenskog i Zalužnog: Sprema se "pakleni" plan!

  • 02.02.2024. 22:24

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni priznao je da Rusija ima veću vatrenu moć i da zato Ukrajina mora da mobiliše oko pola miliona vojnika, prenio je "Vašington post", otkrivajući detalje razgovora generala sa ukrajinskim predsjednikom.

"Rusija ima više moći i oružja nego Ukrajina. Ako Kijev želi da ima prednost na bojnom polju, mora da izvrši mobilizaciju", precizirao je Zalužni u razgovoru sa Vladimirom Zelenskim.

Zelenski je tu opciju opovrgao djelimično, jer Ukrajina nema sredstava da daje platu novim vojnicima, a da ne poveća porez, naveo je list, pozivajući se na izvor u Kijevu.

Zelenski je u decembru 2023. godine rekao da mu se obratio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine sa zahtjevom da mobiliše još oko 500.000 vojnika, zbog čega je vlada unijela prijedlog zakona o mobilizaciji u parlament.

Nacrt zakona o mobilizaciji predlaže da i invalidi treće grupe mogu biti pozvani na front, obaveznu registraciju svih onih koji podležu regrutaciji, obavezne medicinske preglede, i obavezno javljanje u lokalne vojne komitete tačno onda i tamo gdje to bude naređeno. Njime se predlaže i spuštanje starosne granice za mobilizaciju, tako da će, ukoliko se prijedlog usvoji, na front ići svi oni koji imaju 25 godina, umjesto 27, kako je to sada bio slučaj. Prijedlog zakona je izazvao ogorčenje u Ukrajini i poslat je na reviziju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.