Vašington

Otkazano obraćanje Zelenskog pred američkim Kongresom

  • Izvor: B92
  • 06.12.2023. 07:33

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkazao je neočekivano danas svoje predviđeno obraćanje pred američkim Kongresom.

Obraćanje je otkazano zbog događaja koji je iskrsao u "posljednjem trenutku", rekao je šef demokrata u Senatu Čak Šumer.

"Zelenski ne može da se pojavi na našem brifingu u 15.00, nešto se dogodilo u posljednjem trenutku", rekao je Šumer novinarima.

Ukrajinski predsjednik je trebalo virtuelno da govori pred američkim Kongresom u nadi da će uticati na to da Kongres odobri novi paket pomoći njegovoj zemlji.

Vašington daje najviše vojne pomoći Kijevu, i dao je desetine milijardi dolara od početka ruske invazije u februaru 2022.

Ali obećanje američkog demokratskog predsjednika Džozefa Bajdena da će nastaviti finansijski da podržava Ukrajinu ozbiljno je dovedeno u pitanje, što bi bilo katastrofalno za Kijev čija razočaravajuća kontraofanziva nije donijela očekivane teritorijalno napredovanje.


Objavljeni detalji hapšenja osumnjičenog za ubistvo male Vanje

Objavljeni detalji hapšenja osumnjičenog za ubistvo male Vanje

Američki Kongres koji je do sada odobravao ogromne pakete vojne, humanitarne i makroekonomske pomoći Kijevu sastavljen je iz dva doma.

U Predstavničkom domu većinu imaju republikanci, i jedan broj njih traže da se odmah prekine davanje pomoći Kijevu.

U Senatu, gdje su demokrate u većini, opozicioni republikanci su za pružanje podrške Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici kažu da im je potrebno još oružja da izbjegnu da se u ruskim udarima ne uništi energetska infrastruktura i dovede do toga da milioni ljudi ostanu u mraku ove zime, kao što se desilo prošle godine.

Sama Bijela kuća je juče upozorila da bi američka vojna pomoć Ukrajini mogla da bude prekinuta narednih nedjelja ako se ne postigne budžetski dogovor sa republikancima.

Republikanci traže, da bi odobrili pomoć, da se zaoštri politika prema migrantima na granici sa Meksikom, što za sada demokrate odbijaju da urade.


Vulić: Marfi naredio da presuda Dodiku mora biti osuđujuća

Vulić: Marfi naredio da presuda Dodiku mora biti osuđujuća

Predsjednik Predstavničkog doma republikanac Majk Džonson je danas rekao u pismu Bijeloj kući da nikakva nova pomoć Ukrajini neće biti odobrena bez "radikalne promjene“ američke migrantske politike.

Predviđajući zamor velikog američkog saveznika Zelenski je lično došao u Vašington u septembru kada se sastao sa predsjednikom Bajdenom ali i sa članovima Kongresa.

Ali posjeta nije imala očekivan rezultat, Kongres, zaokupljen sopstvenim problemima oko smjene predsjednika, nije odobrio nova sredstva za Ukrajinu i njenu ofanzivu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Tajne muzeja

    'Tajne muzeja

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.