DNR

Oslobodili grad: Rusi zauzeli Njujork!

  • 19.08.2024. 21:00

Ruske trupe u potpunosti su oslobodile grad Njujork u Donjeckoj Narodnoj Republici, javile su RIA Novosti.

Ruska vojska je još u junu pokrenula napad velikih razmjera na Njujork i susjedni Toreck sa okolinom. Početkom jula, ruske snage su uspjele da zauzmu centar grada, potiskujući ukrajinske trupe ka njegovim sjevernim periferijama, prenijeli su ruski mediji. Sada je i sjeverni dio grada došao pod rusku kontrolu.

Zauzimanje Njujorka otvara put ka Torecku, još jednom velikom ukrajinskom uporištu u Donbasu. Oba grada ukrajinska vojska je držala snažno utvrđenim još otkako su izbila neprijateljstva u regionu nakon puča na Majdanu 2014. koji je podržavao Zapad.

Njujork i Toreck se nalaze na manje od dvadesetak kilometara od Gorlovke, grada u Donbasu u kome su milicije Donjecke Narodne Republike zauzele položaje još 2014. Zato je Ukrajina te gradove pretvorila u dio važne odbrambene linije. Gorlovka je bila izložena redovnom granatiranju i u godinama prije početka sukoba između Moskve i Kijeva 2022. Do sredine 2017. gradske vlasti prijavile su 235 smrtnih slučajeva civila povezanih sa ukrajinskim napadima.

Njujork je osnovan u 19. vijeku, a porijeklo njegovog imena ostaje nejasno. Neki mediji ga povezuju sa njegovim prvobitnim stanovnicima, koji su bili njemački menoniti. Drugi tvrde da je penzionisani ruski oficir odlučio da svoje imanje nazove po slavnom američkom gradu. Godine 1951. sovjetske vlasti su promijenile njegovo ime u Novogord, što je na ruskom doslovno "Novi grad". Ukrajinski parlament je 2021. godine vratio istorijsko ime Njujorka.

Pratite nas i putem Vibera