Mađarski premijer

Orban: Ukrajina ne može dobiti rat sa Rusijom na bojnom polju

  • Izvor: SRNA
  • 08.10.2024. 17:43

Ukrajina ne može da dobije rat sa Rusijom na bojnom polju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da su dijalog i prekid vatre potrebni da bi se spasili životi.

Govoreći na brifingu u Strazburu, Orban je rekao da američki republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp, ako bude izabran, neće čekati svoju inauguraciju, već će početi da radi za mir u Ukrajini odmah poslije izbora 5. novembra, dodajući da će evropski lideri morati da reaguju na to.

Orban, koji dugo podržava Trampa, takođe je rekao da su potrebne i direktne i indirektne komunikacije između zaraćenih strana i da je dio međunarodne politike da treća strana posreduje između njih.

Političar napao Orbana; Obezbjeđenje ga savladalo

Političar napao Orbana; Obezbjeđenje ga savladalo

"Ne želimo ništa da blokiramo, samo želimo da ubijedimo evropske lidere da promijene svoju strategiju o Ukrajini jer sadašnja strategija ne funkcioniše", naglasio je Orban.

Orban je rekao da njegova zemlja želi normalne ekonomske odnose sa Rusijom u oblastima koje nisu pogođene sankcijama. Mađarska se u velikoj mjeri oslanja na uvoz ruske sirove nafte i gasa, a ruski "Rosatom", takođe, gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

"Mi smo transparentni, radimo ono što kažemo. I mislimo da bi u oblastima u kojima nema sankcija između ЕU i Rusije prirodno željeli da imamo normalne ekonomske odnose sa Rusijom", rekao je Orban, optužujući neke zapadne kolege za "licemerje", navodeći koliko su nafte i gasa kupili od Rusije.

On nije imenovao koje su to države.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:25 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)