Mađarski premijer

Orban: Ponosim se što održavamo dijalog sa Rusijom

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 26.10.2023. 15:57

Mađarska se ponosi time što jedina u Еvropskoj uniji drži otvorene kanale komunikacije sa Rusijom i razgovara sa njom o potrebi dostizanja mira u Ukrajini, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

- Vodimo veoma transparentnu i otvorenu politiku koja se razlikuje od većine strategija u Еvropi. Naša strategija je miroljubiva i želimo da uradimo sve kako bismo postigli mir. Zato održavamo otvorenim sve kanale komunikacije sa Rusijom, inače neće biti šanse za mir. To je naša strategija i ponosimo se time. Mi smo jedina zemlja koja se zalaže za mir, što bi bilo u interesu svih u Еvropi - rekao je Orban po dolasku na samit ЕU u Briselu.

Takođe je zaprijetio da će Mađarska blokirati izdvajanje dodatnog novca za Ukrajinu iz budžeta ЕU sve dok se umjesto jasnog opravdanja takvih koraka budu čuli samo pozivi "da se izdvoji više novca".

Zaharova: Kijev želi da izazove vojne sukobe na Kavkazu i u Pridnjestrovlju

Zaharova: Kijev želi da izazove vojne sukobe na Kavkazu i u Pridnjestrovlju

Kako je pojasnio, Еvropska komisija je dala prijedlog da članice ЕU izdvoje dodatni novac za budžet ЕU koji će kasnije biti namijenjen za migrante i Ukrajinu.

- Mađarski stav je jasan: ne podržavamo migraciju u ovom obliku i ne želimo da dajemo novac migrantima. Ni Ukrajini ne želimo da dajemo više novca dok ne vidimo jasno opravdanje za taj prijedlog. Ovo, što imamo sada pred nama, nema profesionalne političke suštine, samo "hajde da damo više novca". Tako neće ići. Za sada odbacujemo taj prijedlog - rekao je Orban.

Ranije se predsjednik Rusije Vladimir Putin na marginama foruma "Pojas i put" u Pekingu sastao sa Orbanom.

On je tada rekao da Rusija nastavlja da razvija svoje odnose sa Mađarskom, te da su posljednjih decenija odnosi sa tom zemljom građeni isključivo na osnovu osvrta na međusobne interese, oslanjajući se na sve pozitivno što je naslijeđeno iz prošlosti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: