Mađarska

Orban još jednom jasan: Ne

  • Izvor: Agencije
  • 06.06.2024. 14:53

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Budimpešta neće slati svoje vojnike u slučaju potencijalnog uključenja NATO u sukobe u Ukrajini.

"Ukrajinci misle da što više zemalja uključe u rat protiv Rusa, imaju veće šanse za pobjedu, zato traže miješanje Еvropske unije, čak i cijelog svijeta, u rat. Sa ukrajinske tačke gledišta, eskalacija rata je logična. Mi Mađari, međutim, znamo da moramo da ostanemo izvan rata, jer bi ulazak u rat bio suprotan mađarskim nacionalnim interesima", rekao je Orban novinarima, prenio je "Mađar nezmet".

"Dolazak đaka iz Srpske u Sankt Peterburg veoma važna ponuda"

On je dodao da Mađarska ne može da podrži Holanđanina Marka Rutea za novog generalnog sekretara Alijanse kada u oktobru ode Jens Stoltenberg, jer, kako je rekao, "zastupa stav da sve NATO članice moraju da se posvete učestvovanju u vojnim akcijama van teritorija Alijanse".

"Željeli bismo da zaključimo svaku raspravu sa budućim sekretarom da Mađarska neće učestvovati u vojnim operacijama NATO protiv Rusa u Ukrajini, bez obzira na to što smo član NATO", rekao je Orban.

Pratite nas i putem Vibera