Mađarski premijer

Orban: Hegemonija Zapada je završena, nastaje novi svjetski poredak

  • Izvor: Kurir
  • 05.03.2024. 14:28

Mađarski premijer Viktor Orban govorio je danas o promenama koje se dešavaju u svijetu i strateškim pravcima mađarske spoljne politike.

On je govorio na redovnom godišnjem sastanku ambasadora u Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine.

- Hegemonija Zapada je završena, to danas niko ne osporava, to se može dobro potkrijepiti podacima – rekao je Orban i dodao:

- Nastaje novi svjetski poredak, situacija mora da se stalno procijenjuje i analizira. Očigledno žele da cijepaju svjetsku ekonomiju na geopolitičke blokove i vrše ogroman pritisak na te države, uključujući i Mađarsku, koje zastupaju suverenistički stav - nastavio je on.

Mađarski premijer je rekao da članstvo u bilo kom bloku podrazumijeva i ograničeni manevarski prostor.

- Iako je u interesu Mađarske da ostane članica Еvropske unije i NATO-a, podjela na blokove nije u našem interesu. Iz tog razloga ćemo jačati naše veze sa drugim suverenim zemljama - ukazao je on.

Orban je na kraju istakao da je zadatak mađarskih ambasadora da predoče svijetu šta je to što Mađarsku čini uspješnom, a ne da objašnjavaju političke razlike.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:15 Serija: Red Rok (R) (12+)

    ''Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.