Premijer Mađarske

Orban: ЕU birokrate rade kako im Soroš kaže

  • Izvor: Agencije
  • 14.06.2024. 15:25

Kaznu za nepoštovanje pravila o prihvatanju migranata naredio je sud Еvropske unije u Luksemburgu, a njime upravlja američki milijarder Džordž Soroš, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban, komentarišući jučerašnju odluku Еvropskog suda pravde i kaznu koju Brisel očekuje da će Mađarska platiti.

Sud je, podsjetimo, odlučio da kazni Mađarsku u iznosu od 200 miliona evra, a Budimpešta bi, prema odluci suda, takođe, trebalo da isplaćuje milion evra dnevno zbog nepoštovanja prethodnih odluka suda, koje se tiču opšteevropskih pravila o prijemu migranata na kontinent.

U pitanju su odluke iz prethodnih godina kada je sud presudio protiv Mađarske zbog njenih oštrih ograničenja za migrante.

- Ovu odluku (od juče) donio je sud Džordža Soroša. Opšte je poznato da je 'briselski balon' pun Soroševih ljudi. To važi za Еvropski parlament, Еvropsku komisiju i sud - izjavio je Orban danas za radio stanicu "Košuta".

Soroš, prema njegovim riječima, ima stari plan da u Еvropu svake godine dovozi po milion migranata kako bi se "izmijenio tradicionalni hrišćanski evropski izgled kontinenta", te Еvropa pretvorila u "kontinent sa mješovitim stanovništvom". Kako bi to postigao, milijarder evropskim zemljama daje kredite i tako finansira menjanje strukture evropskog kontinenta, objasnio je premijer Mađarske.

Ipak, Budimpešta ne planira da isplati ovu kaznu, a neće ni promijeniti svoju migracionu politiku, istakao je Orban.

Protivljenje mađarskoj migracionoj politici počelo je, podsjetimo, 2020. godine kada je sud ЕU ukazao da se niz mađarskih zakona o prijemu migranata ne poklapa sa evropskim.

Sud je presudio protiv Budimpešte i ukazao da sve države ЕU moraju da se pridržavaju njegovih odluka, jer, u suprotnom, mogu biti izrečene finansijske mjere.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.