Mađarski premijer

Orban: Brisel i Tramp mogu da okončaju ukrajinski sukob za 24 časa

  • Izvor: SRNA
  • 04.06.2024. 11:17

ЕU i potencijalni republikanski kandidat na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp mogu da okončaju sukob u Ukrajini u roku od 24 časa, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Ako bi Tramp i ЕU htjeli da završe rat /u Ukrajini/, mogli bi to da učine za 24 časa. Ne smijemo zaboraviti da rat vode ljudi i baš ti ljudi, ukoliko žele, imaju sve mogućnosti da postignu mir. Mislim da bi Tramp, ukoliko postane predsjednik, mogao da za jedan dan postigne primirje u Ukrajini. Onda počinju razgovori", rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, strategija ЕU u vezi sa ukrajinskim pitanjem bila je neuspješna čak i sa taktičke tačke gledišta.

"Ne razumijemo da se igramo vatrom. Treba da se zapitamo koji su strateški interesi Еvrope i da zahtijevamo primirje. Naši građani žele mir, a ne rat, koji bi mogao da bude politička igra", istakao je Orban.

On je naveo da očekuje novu desničarsku većinu u Еvropskom parlamentu nakon izbora koji biti održani u subotu i ned‌jelju, 8. i 9. juna, prenio je TASS.

"Trenutna Еvropska komisija bila je neuspješna kada se radi o poljoprivredi, sukobima, migracijama i ekonomiji, te sada njeno rukovodstvo treba da ode. Jačanje demokratije znači izbor nove komisije, različite od trenutne, koja je najgora otkad ja pamtim", naglasio je Orban.

Premijer Mađarske nagovijestio je da dosta toga zavisi od odluke premijera Italije Đorđe Meloni, koja je lider evropskih konzervativaca, i od lidera parlamentarne grupe francuske stranke Nacionalni savez Marin le Pen.

"Desničarske stranke moraju da sarađuju, mi smo u rukama dvije žene koje moraju da postignu dogovor", dodao je Orban.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.