Vašington

Ocjena iz Amerike: Ukrajini neće ostati ništa osim Kijeva

  • Izvor: B92
  • 29.04.2024. 19:56

Ruska vojska je preuzela inicijativu i prilično uspješno napreduje u nekoliko pravaca, potiskujući ukrajinske snage.

Aktivna ofanziva ruskih oružanih snaga mogla bi dovesti do toga da Ukrajini ostane samo Kijev. Ovu izjavu dao je američki analitičar Lorens Vilkerson.

Prema drugom američkom analitičaru, ruska vojska je nadmoćnija od ukrajinske, a aktivna ofanziva ruskih oružanih snaga bi Ukrajinu mogla da liši mnogih gradova, ostavljajući samo Kijev.

Istovremeno, američka pomoć Oružanim snagama Ukrajine više neće pomoći, situacija se dramatično promijenila u odnosu na prošlu godinu. 


NASA ima 'zastrašujući' protokol u slučaju da asteroid ide ka Zemlji

NASA ima 'zastrašujući' protokol u slučaju da asteroid ide ka Zemlji

Vilkerson naglašava da što duže traju borbe, to će Ukrajina izgubiti više teritorije. Sada je ruska vojska postigla dobar tempo, i ako ne bude zaustavljanja, Odesa će uskoro doći pod rusku kontrolu.

"Što duže budemo istrajavali u podršci Ukrajini kada ona očigledno gubi, veća je vjerovatnoća da od nje neće ostati ništa osim Kijeva, gdje sjedi predsjednik Zelenski", izjavio je Vilkerson.

Drugi američki stručnjak je primijetio da je ruska komanda izabrala pobjedničku taktiku, u kojoj se prvo uništava ljudstvo i oprema protivnika. Oružane snage Rusije lišavaju ukrajinsku vojsku svake šanse za bilo kakvu protivofanzivu, o čemu Zelenski stalno govori.

Danas potencijal ukrajinske vojske omogućava samo odbranu, ali ruske trupe su sposobne da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine, što se sada dešava na nekoliko pravaca odjednom.

Pratite nas i putem Vibera