Zbog lošeg rezultata

Makronovi saveznici se plaše najavljenih izbora

  • 12.06.2024. 20:15

Nakon odluke predsjednika Francuske Еmanuela Makrona da zbog lošeg rezultata ostvarenog na izborima za Еvropski parlament raspusti nacionalnu skupštinu i raspiše prijevremene izbore, saradnici francuskog predsjednika izrazili su rezerve i bojazan da bi ih ta odluka mogla odvesti u propast.

"Na mojim posterima za predizbornu kampanju nećete vidjeti Makronovo lice, toliko mogu da vam kažem", izjavio je član parlamenta koji pripada koaliciji francuskog predsjednika, prenosi portal Politiko.

Jedan neimenovani zvaničnik iz parlamentarne grupe Renesans koja podržava Makrona rekao je da Jelisejska palata "nije baš shvatila antipredsjedničko raspoloženje u Francuskoj".

"Njegovo nepristajanje da promijeni politički kurs uprkos prošlogodišnjim masovnim protestima protiv reforme penzionog sistema učvrstilo je utisak da je Makron distanciran od građana. Njegov ton može djelovati arogantno i elitistički", navodi neimenovani zvaničnik iz parlamentarne grupe Renesans.

Ankete pokazuju da Francuzi vide svog predsjednika kao nadmenu i autoritarnu osobu i kao magnet za masovno prisutno osjećanje antielitizma.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: