Darinka Petrović

Novinar ATV-a iz Moskve: Šta će se vidjeti na Paradi pobjede

  • Izvor: ATV
  • 09.05.2024. 08:03

Еkipa Alternativne televizije boravi u Moskvi gdje će pratiti Paradu pobjede koja se održava povodom Dana pobjede nad fašizmom a naša novinarka Darinka Petrović ovim povodom uključila se u naše ATV jutro.

Petrovićeva kaže da je u Moskvi praznično još od početka maja pa i ranije.

Kada je riječ o Paradi, Darinka kaže da će u Moskvi danas biti svečano.

"Moskvom će danas da prodefiluje više od 9.000 vojnika, biće viđeno oko 75 komada vojne tehnike i, ono što je posebno zanimljivo, među ešalonima koji će marširati Crvenim trgom će biti i učesnici specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini“, kaže ona.

Dodaje da je prošle godine izostao prelet avijacije zbog lošeg vremena.

"Nadamo se lijepom remenu kako bismo vidjeli završetak vojne Parade koji je najzanimljiviji, najupečatljiviji a to je prelet avijacije - MIG-ova iznad Moskve“, kaže Darinka.

Govoreći o porukama koje se iz Moskve mogu čuti uoči Parade pobjede, naša novinarka kaže da su one u kontinuitetu.

"Poruke se ne mijenjaju se i sve ono što bi trebalo da se istakne jeste da revizija istorije koja traje decenijama godina treba da jasno poruči ko su pobjednici u antifašističkoj borbi, ko je oslobodio Еvropu i svijet od pošasti fašizma i nacizma. Rusi to decenijama ističu a posebno u teškim vremenima za Rusku Federaciju, Еvropu i naš region sve vrijeme se pokušava umanjiti značaj antifašističke borbe Sovjetskog saveza a i njihovog nasljednika Rsuke Federacije“, kaže darinka.

Petrovićeva ističe da je kultura sjećanja u Rusiji na veoma viškom nivou.

"Okolnosti u kojima se Rusija danas nalaze nisu umanjile proslavu. Ljudi su se više osvijestili i mladi su svjesni situacije i borbe u kojoj se Rusija sada nalazi i sve te okolnosti i sukob u Ukrajini su ih još više okrenuli istoriji i poštovanju pobjede svojih predaka“, kaže ona.

Naša novinarka kaže da će u Moskvi danas biti oko 300 događaja koji slave pobjedu nad fašizmom.

"Danas ćete na svakom koraku sresti nekog ko će vam čestitati Dan pobjede“, kaže ona.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: