Jačaju vojsku

Njemačkoj stiže 25 "leoparda": "Obećavamo, nisu za Ukrajinu"

  • Izvor: B92
  • 22.11.2023. 14:17

Švajcarsko savezno vijeće saopštilo je da je zemlja odobrila prodaju 25 tenkova Leopard 2 Njemačkoj.

Kako se navodi, borbeni tenkovi Leopard 2 A4 biće prodati originalnom proizvođaču Rheinmetall Landsisteme GmbH, koji se nalazi u Njemačkoj.

Istaknuto je da ovi tenkovi nisu za Ukrajinu, jer je Berlin uvjeravao da će tenkovi ostati u Njemačkoj, "kako bi se pokrili postojeći nedostaci", prenosi Teletrejder.

"Njemačka je potvrdila da će prodati tenkovi ostati u Nemačkoj ili kod partnera iz NATO-a ili ЕU kako bi popunili sopstvene praznine", saopštilo je Švajcarsko savezno vijeće.

Prema Švajcarskom saveznom veću, nemačka vlada je poslala zahtjev u februaru 2023, tražeći od švajcarske vlade da dozvoli prodaju Rajnmetalu i uvjerila "da borbeni tenkovi neće biti proslijeđeni Ukrajini".

Švajcarski zakon ne dozvoljava isporuku švajcarskog oružja u borbene zone, čak i kada ga isporučuje posrednička zemlja, zbog svoje dugogodišnje politike neutralnosti.

Kako podsjeća Kyiv Independent, Švajcarski parlament je više puta glasao protiv predloga za izmjenu pravila u vezi sa ponovnim izvozom švajcarskog oružja u Ukrajinu.

Zemlja je takođe blokirala transfer tenkova švajcarske proizvodnje Leopard 1 iz Italije u Ukrajinu u junu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.