Sankcije ne bi trebalo da naškode nedužnim ljudima

Njemačka odbacila poziv EU da zabrani turističke vize Rusima

  • Izvor: Anadolija
  • 11.08.2022. 15:46

Njemačka je u četvrtak odbacila pozive Evropske unije (EU) na zabranu turističkih viza za ruske državljane, navodeći da sankcije ne bi trebalo da naškode nedužnim ljudima, javlja Anadolu Agency (AA).

- Ovaj rat je Putinov rat - rekao je njemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu, dodajući da bi sankcije trebale biti usmjerene protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i onih koji podržavaju rat u Ukrajini.

- Usvojili smo oštre, konkretne sankcije protiv mnogih ruskih zvaničnika, oligarha i moćnih grupa u Rusiji i svakako ćemo nastaviti da preduzimamo dalje korake. Ali ako sada te mjere proširimo na sve, uključujući potpuno nevine ljude, onda bi to smanjilo efikasnost ovih sankcija - rekao je on.

Ranije ove sedmice Finska i Estonija pozvale su ostale članice EU-a da prestanu izdavati turističke vize građanima Rusije, kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine.

- Posjeta Evropi je privilegija, a ne ljudsko pravo - objavila je u utorak na Twitteru estonska premijerka Kaja Kalas (Kallas) i navodeći da je sada "vrijeme da se prekine s turizmom iz Rusije".

Finski ministar vanjskih poslova Peka Havisto (Pekka Haavisto) potvrdio je da vlada planira pooštriti vizna pravila za ruske građane i da će pokrenuti to pitanje tokom sastanka ministara vanjskih poslova EU koji je zakazan za kraj ovog mjeseca.

Tagovi: