Rusija

Nivo Urala porastao, evakuisano više od 7.000 ljudi

  • Izvor: SRNA
  • 10.04.2024. 08:58

Broj evakuisanih u Orenburskoj oblasti nakon pucanja brane dostigao je 7.700, do sada je potopljeno 12.800 kuća i 14.900 parcela, saopšteno je iz pres službe regionalne vlade.

Od ukupnog broja evakuisanih 1.707 su djeca, prenosi Tas.

U privremeni smještaj evakuisano je 1.513 ljudi, od kojih 262 djece. Ostali su smješteni kod rodbine.

Na bezbjedno je premješteno i 570 grla domaćih životinja, dodaje se u saopštenju. Masovna evakuacija počela je u petak, 5. aprila, kada je u Orsku u ruskoj Orenburskoj oblasti pukla brana.

Nivo rijeke Ural u gradu Orenburgu u Rusiji porastao je tokom noći za skoro 50 centimetara, rekao je prvi zamjenik gradonačelnika Aleksej Kudinov.

Kudinov je rekao da hidrolozi predviđaju da će vodostaj u naredna 24 časa porasti za još 30-70 centimetara, prenosi RIA Novosti.

Regionalni guverner Denis Pasler u međuvremenu je pozvao stanovnike da se evakuišu iz poplavljenih područja.

U gradu je tokom noći poplavljeno više od 300 domaćinstava, a ugroženo je više od 200 privatnih kuća.

Kancelarija gradonačelnika Orenburga saopštila je sinoć da je od 22.00 časa po lokalnom vremenu nivo rijeke Ural bio jedan centimetar iznad nivoa opasnosti i iznosio je 931 centimetar.

Regioni južnog Urala suočili su se ove godine sa rekordnim poplavama, a najteža situacija je u Orenburškoj oblasti, gdje je u petak, 5. aprila, pukla brana koja je štitila Orsk od rijeke Ural .

Vlasti su izvršile masovnu evakuaciju stanovnika iz Starog grada.

Regionalna vlada procjenjuje štetu od poplava na 21 milijardu rubalja.

Vanredna situacija je takođe na snazi u ruskoj Kurganskoj i Tjumenskoj oblasti. U pojedinim opštinama počela je preventivna evakuacija stanovništva.

 Vlasti susjednog Kazahstana saopštile su da su sadašnje poplave najveće u posljednjih 80 i više godina, a u nekim regionima zemlje proglašena je vanredna situacija, navodi agencija RIA Novosti.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: