Еdgar O’Nil

Nevjerovatna priča lovca na oluje: ''Preživio sam u središtu podivljalog tornada''

  • Izvor: Telegraf
  • 02.09.2024. 14:56

Nekada se bavio šou biznisom, a danas je dio poznate ekipe lovaca na oluje. Ovako u najkraćem glasi biografija Amerikanca Еdgara O’Nila.

Prvi put se našao “oči u oči” sa razornim tornadom 2013. godine u Oklahomi, kada je morao da bježi sa porodicom. Od tada se njegov život promijenio.

“Ispostavilo se da je to bio najveći tornado u istoriji zemlje. Tada nisam znao ništa o olujama ili meteorologiji. Dolazio je prema našoj kući i morali smo da bježimo”, sjeća se Еdgar.

Imali su sreće da “pijavica” zaobiđe njihov dom, ali je iskustvo bilo zastrašujuće, prenose mediji.

“Upitao sam suprugu da li poznaje nekoga ko se bavi olujama, a ona me je uputila na jednog poznanika. Od tada sam prosto navučen”, priča on.

Еdgar dodaje da u početku nije shvatao koliko je teško procijeniti kretanje, odnosno ponašanje oluje.

“Nisam ni slutio koliko je vještine potrebno. Majka priroda čini čuda, a umije da bude razorna. Prošlo je 11 godina, i sada je ovo moja profesija”, kazao je lovac na oluje.

Samo ove godine, pratio je osam različitih tornada, a iskustvo opisuje kao “uzbudljivo”.

“Kada sam se prvi put našao u središtu tornada, nije bilo prijatno. Osjetio sam pritisak u ušima, kao da sam u avionu. Zatim je došla zbunjenost, poput potresa mozga. Ne shvatate koliko se vjetar i krhotine brzo kreću, dok ne uđete u ‘pijavicu’. Malo ljudi ovako nešto doživi“, priča on.

Nakon prijave krađe luksuzni ”audi” pronađen zapaljen na Saračici

Nakon prijave krađe luksuzni ”audi” pronađen zapaljen na Saračici

Еdgar dodaje da je u središtu tornada prilično “haotično”.

“Zaista je teško opisati kako to izgleda”, dodaje.

Njegov posao je da prikuplja podatke o nadolazećim ili aktivnim olujama, ali i da pomogne spasilačkim službama.

“Puno puta smo jurili oluje i stigli prvi na mjesto razaranja. Tada se fokusiramo na procjenu situacije, prije dolaska nadležnih službi. Pokušavamo da otkrijemo da li je neko zarobljen ispod ruševina. Ima puno lovaca na oluje koji su osposobljeni za pružanje prve pomoći”, kaže Еdgar.

Treba pomenuti da ova grupa lovaca na oluje koristi specijalizovano blindirano vozilo "Dominator 3", dizajnirano da podnese strahovite udare, ali i opremljeno sofisticiranim instrumentima koji im olakšavaju posao.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: