Tampa Hajts

Nevin u zatvoru proveo 37 godina, konačno izašao na slobodu

  • Izvor: Mondo.rs
  • 11.06.2024. 15:35

Robert Duboa je proveo 37 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio.

U avgustu 1983, kada je imao samo 18 godina, osuđen je za silovanje i ubistvo tada 19-godišnje Barbare Grams u Tampa Hajtsu na Floridi, a oslobođen je u septembru 2020. nakon što je DNK analiza pokazala da je nevin.

Nakon što je skoro četiri decenije nedužno proveo u zatvoru, tužio je državu i nedavno mu je dodijeljena odšteta od 14 miliona dolara.

Ovaj znak je najveći optimista zodijaka

Ovaj znak je najveći optimista zodijaka

"Tužan sam zbog porodice žrtve koja je toliko dugo čekala da sazna pravu istinu", rekao je Duboa za "CNN" nakon puštanja na slobodu.

"Proveo sam 37 godina u zatvoru za zločin koji nisam počinio. Ovo se dešava kada se policija fokusira na pogrešnu osobu, izmišlja dokaze koji odgovaraju njihovoj teoriji i ne istražuje kako bi pronašla istinu. Tako uništavaju ljudske živote", dodao je on.

DNK uzorci su takođe naveli istražioce da povežu ubistvo djevojčice sa dvojicom osuđenih prestupnika, Amosom Robinsonom i Abronom Skotom, koji već služe doživotnu kaznu u zatvoru na Floridi zbog ubistva koje su počinili u okrugu Pinelas iste godine.

Gradonačelnica Tampe Džejn Kastor rekla je:

"Današnja policijska uprava Tampe je svjetlosnim godinama ispred onoga gdje smo bili prije četiri decenije u tehnologiji i obuci. Nadamo se da će ova kompenzacija pomoći gospodinu Duboi da se brzo oporavi".

Usvojena instrukcija o pravu predlaganja političkih subjekata za dodjelu pozicija biračkih odbora

Usvojena instrukcija o pravu predlaganja političkih subjekata za dodjelu pozicija biračkih odbora

Projekat nevinosti, koji je takođe pomogao Duboi, bavi se utvrđivanjem tačnih okolnosti krivičnih djela i pružanjem pomoći pogrešno osuđenim osobama.

U vrijeme suđenja Duvoi, nije bilo fizičkih dokaza koji bi ga povezivali sa napadom, navodi Projekat nevinosti. Zatvorski doušnik koji je razgovarao sa Duboom kasnije se lažno iskazao i rekao da je Duboa priznao zločin kada je prvi put priveden, saopštila je organizacija, prenosi "Mondo".

Robert Duboa je bio iz siromašne porodice i imao je jednog brata i četiri sestre. Jedna je umrla kada je imala samo dvije godine, otac mu je ostao invalid, a njihova kuća je izgorjela u velikom požaru. Jedna od starijih sestara je kasnije pobjegla od njih sa 15 godina, optužujući svog ujaka za se**ualno zlostavljanje, a baku za maltretiranje. Robert je okarakterisan kao problematično dijete, iako nikada nije počinio nikakav zločin.

Zbog nepostojanja tehnoloških procedura prilikom otkrivanja zločina i inspektora koji su uvijek sumnjali na iste ljude u problematičnim američkim kvartovima, 18-godišnji Robert je vrlo lako bio optužen za zločin. 

Glavni 'dokaz' koji su inspektori tada imali bio je trag od ugriza na žrtvi. Otisak Robertovih zuba se nekako poklapao sa tragom na tijelu ubijene djevojke, ali je ova vrsta površnog dokaza kasnije potpuno prestala da se koristi u krivičnom postupku.

Duboa sada pokušava da nastavi sa svojim životom i izgradi bolju budućnost za naredne godine, a trenutno radi kao direktor održavanja u kantri klubu u Tampi. Veoma je popularan u američkim medijima, koji su se brzo zainteresovali za njegovu tešku životnu priču.

Član sudskog saveta Čarli Miranda prokomentarisao je slučaj Roberta Duboe i rekao:

"Kako biste se osjećali da ste u zatvoru 14.600 dana i da svaki prokleti dan znate da ste nevini?".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?