Jens Stoltenberg

NATO: Žao nam je zbog odluke Rusije

  • Izvor: Tanjug
  • 20.10.2021. 19:48

Odluka Rusije da suspenduje svoje operacije u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza u Briselu ne olakšava dijalog, ali je Alijansa spremna da nastavi razgovore.

To je poručio danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Ranije ove nedjelje Rusija je najavila zatvaranje svoje misije pri NATO i naših kancelarija u Moskvi. Žao nam je zbog ove odluke koja ne promoviše dijalog i međusobno razumijevanje. Ali politika NATO ostaje dosljedna, i mi ostajemo otvoreni za dijalog, uključujući i kroz format Savjeta NATO- Rusija ", izjavio je Stoltenberg, prenosi TASS.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je 18. oktobra da će operacije biti obustavljene od 1. novembra i da će službenicima u vojnoj misiji NATO u Moskvi isti dan biti oduzeta akreditacija.

Lavrov je to nazvao odgovorom na potez NATO-a od 6. oktobra da protjera osam službenika ruske misije u sjedištu NATO, a ukupan broj ruskih diplomata u ambasadi prepolovljen je s 20 na deset.

NATO je tada saopštio da su protjerane diplomate pripadnici ruskih specijalnih službi koji se bave neprijateljskim aktivnostima.