"Pantone 448 C"

Najodbojniju boju stavljaju na pakovanja cigareta: Asocira na smrt i prljavštinu

  • Izvor: B92
  • 08.02.2022. 18:44

Ovo je najodbojnija boja na svijetu, predstavili su prije 10 godina svoj rad istraživači iz agencije australijskoj vladi. Od tada se ova boja, nazivana i "najružnijom", koristi na duvanskim proizvodima.

Prije više od deset godina australijska vlada je od jedne istraživačke agencije naručila studiju o tome šta pušači smatraju privlačnim na pakovanjima cigareta, a šta ne. Cilj je bio da smanje broj pušača u državi. Ispitano je više od 1000 pušača i agencija je vladajućima predstavila svoj zaključak:

"Ovo je najodbojnija boja koja postoji i ona bi trebalo da bude na pakovanjima cigareta", poručili su iz agencije.

Boja, imena "Pantone 448 C", prihvaćena je tako kao "zvanična" na pakovanjima cigareta u Australiji, a ovaj trend se kasnije proširio i po ostatku svijeta. Francuska, Izrael, Velika Britanija, Norveška, Belgija, Urugvaj samo su neke od država koje su potpuno, ili djelimično, usvojile ovu ideju.

Neke boja podsjeća na mješavinu smeđe i zelene, australijske vlasti su je u početku nazivale "maslinasto zelenom", no to ime su morali da odbace nakon brojnih pritužbi maslinara koji nisu htjeli da budu povezani s ovom bojom.

"Ljude podsjeća na smrt i prljavštinu. Niko o njoj nije imao pozitivnih komentara", objasnila je jednom prigodom za britanske medije Viktorija Par koja je vodila istraživanje.

Iako su je brojne države prihvatile kao "najružniju boju na svetu", dio korisnika interneta smatra kako je ova boja zapravo predivna.

Tagovi: