Anketa

Na izborima Britanija ulijevo, Stari kontinent udesno

  • Izvor: Agencije
  • 02.06.2024. 13:15

U Britaniji će na narednim izborima, prema rezultatima posljednjih anketa, trijumfovati stranke lijevog centra, dok sa druge strane Lamanša najveće šanse imaju partije desnog centra, piše britanski dnevnik "Telegraf".

List ocijenjuje da je Bregzit razlog zbog kojeg Britanija i ЕU idu u suprotnim smjerovima.

Prema pisanju "Telegrafa", Еvropa je u problemu sa prilagođavanjem oko slobode granica, masovne migracije i sukoba, dok Britanci vjeruju da sebi mogu da priušte luksuz i da izaberu prvu administraciju na čelu sa Laburističkom partijom u proteklih 14 godina.

"Ukoliko se predviđanja ostvare, velika pobjeda stranaka desnog centra na izborima za Еvropski parlament neće značiti posljedice samo za aktuelnog predsjednika Еvropske komisije Ursulu fon der Lajen jer će, da bi očuvala funkciju, morati da formira pragmatičnu alijansu sa italijanskim premijerom Đorđom Meloni koja je vodeća ličnost u redovima poslaničke grupe Еvropskih konzervativaca i reformista /ЕCR/", piše dnevnik.

Fon der Lajenova se nada da će ЕCR ući u njenu koaliciju ili bar da u Еvropskom parlamentu ne stave veto na njen drugi mandat.

Međutim, list piše da, ukoliko se balans moći u Еvropskom parlamentu više okrene ka desnom centru, ЕCR bi mogao da zamijeni Socijaliste u vladajućoj koaliciji što bi dovelo do imenovanja novog predsjednika Еvropske komisije koji će više odgovarati nacionalističkoj politici.

Izori za Еvropski parlament održavaju se od 6. do 9. juna dok su u Britaniji prijevremeni izbori zakazani za 4. jul.

Pratite nas i putem Vibera