Zbog nuklearnog oružja

Moskva upozorila Vašington

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 30.01.2024. 14:27

Rusija upozorava Sjedinjene Američke Države da ne vraćaju taktičko nuklearno oružje u Britaniju, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Što se tiče teme hipotetičkog vraćanja američkog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Velike Britanije, želio bih da na najodređeniji i najstroži način upozorim na ovaj destabilizujući korak - poručio je diplomata.

On je istakao da bezbjednost ni Еngleske ni SAD neće biti jača zbog toga.

- Ovde nema nikakvog zastrašujućeg efekta po nas. Ovo označava povećanje ukupnog nivoa eskalacije i prijetnje u Еvropi. Pretpostavljamo da uprkos prilično tužnom iskustvu sa stanovišta osiguranja evropske bezbjednosti, usijane glave u Londonu i Vašingtonu nisu izvukle nikakve pouke iz ovoga, te je ovaj scenario apsolutno moguć - ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, Moskva ne računa da će dobiti nikakve otvorene, direktne signale ni iz Vašingtona ni iz Londona na ovu temu.

- Imamo druge mogućnosti za praćenje onoga što se dešava i izvođenje sopstvenih zaključaka. Upozoravamo NATO na čelu sa SAD na dalju eskalacije, koja postaje sve opasnija - zaključio je Rjabkov.

Prethodno je britanski "Telegraf", pozivajući se na dokumenta Pentagona, objavio da Sjedinjene Države planiraju da prvi put u posljednjih 15 godina rasporede nuklearno oružje u Velikoj Britaniji zbog "narastajuće opasnosti od Rusije".

Podsjetimo, u decembru prošle godine nekadašnji saradnik CIA Rej Mekgovern je izjavio da je jedini način da američke vlasti zataškaju poraz u Ukrajini i pobjede na izborima jeste da upotrebe "malu" nuklearnu bombu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: