Savjet bezbjednosti

Moskva stavila veto na nacrt rezolucije

 • Izvor: Agencije
 • 24.04.2024. 22:58

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije o neraspoređivanju nuklearnog oružja u svemir čiji su autori Amerika i Japan.

Nacrt rezolucije podržalo je 13 članica Savjeta bezbjednosti UN, dok je Kina bila uzdržana.

"To je smijurija od rezolucije", rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja uoči glasanja.

Savjet bezbjednosti UN odbacio je amandman Rusije i Kine na ovaj nacrt rezolucije.

Amandman je podržalo sedam članica Savjeta bezbjednosti UN, uključujući Rusiju i Kinu, sedam je bilo protiv uključujući Ameriku, Francusku i Britaniju, dok je Švajcarska bila uzdržana, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema amandmanu koji su predložile Rusija i Kina, Savjet bezbjednosti UN poziva sve države da "preduzmu hitne mjere za sprečavanje trajnog raspoređenja oružja u svemir" i traži da kroz pregovore dođe do relevantnog multilateralnog sporazuma.

"To je upravo ono što velika većina država sada očekuje od Savjeta bezbjednosti UN. Pozivamo sve odgovorne učesnike u svemirskim aktivnostima da podrže naš prijedlog", rekao je Nebenzja.

Nacrt rezolucije predložili su Amerika i Japan nakon skoro šest sedmica pregovora.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

  Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

 • 16:10 Naša Srpska (R)

  ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

  ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

 • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)