Nova lica na potjernici

Moskva izdala nalog za hapšenje ukrajinskih zvaničnika

  • Izvor: RT Balkan
  • 15.07.2024. 12:26

Moskovski sud izdao je nalog za hapšenje bivšeg predsjednika Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) Valentina Naljivajčenka i aktuelnog sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksandra Litvinjenka, prenosi TASS.

Ova lica traže se zbog ratnih zločina, a odluka o hapšenju stupa na snagu od trenutka njihove ekstradicije ili privođenja na teritoriji Rusije.

Prema pisanju ruskih medija, Istražni komitet Rusije je ranije pokrenuo krivični postupak protiv Naljivajčenka zbog potpirivanja mržnje prema ruskim vojnicima, što je učinjeno javno, na jednoj od ukrajinskih televizija. Bivši predsjednik SBU je tom prilikom pretio ruskim vojnicima, koji se bore u zoni SVO, što je Moskva ocenila kao neprijateljsku izjavu usmjerenu protiv ruske vojske i interesa Ruske Federacije.

Naljivajčenko je vršio dužnost predsjednika Službe bezbjednosti Ukrajine u periodu od 2006. do 2010. godine, i ponovo tokom 2014. i 2015. godine. 

Litvinjenko je od marta ove godine sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ukrajine, kada je na toj funkciji zamijenio Alekseja Danilova. Jedno vrijeme takođe je bio na čelu SBU.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.