Rusija

Modernizovan “leteći tenk”: Ovako sada izgleda legendarni Mi-24

  • Izvor: Sputnjik
  • 28.08.2021. 18:40

Ruski Mi-24 je možda i najljepši jurišni helikopter u svijetu, ali i dostojan poštovanja, a prvi put je poletio 1969. godine.

Kako unutrašnjost ne bi zaostajala za prijatnim spoljnim izgledom, u Rusiji je izvršena duboka modernizacija helikoptera i tako je nastao Mi-35P.

-Potrudili smo se da sačuvamo sve kvalitete i funkcije koje je imao Mi-24 – brzinu, visinu leta, brzinu uspona. Helikopter je opremljen digitalnim autopilotom i sistemom za navigaciju u koji se može unijeti elektronska mapa područja. Ugrađen je sistem za savremenu radio-komunikaciju, izjavio je zamjenik glavnog konstruktora fabrike za helikoptere „Rostvertol“ Sergej Čebikin, prenosi televizija „Zvezda“.



Kako je dodao, na helikopteru Mi-35P su pripremili opremu i instalirali nišan za noćni vid sa termovizijskim kanalima. Takođe su dodali laserski daljinomer i sistem za kontrolisanje navođenih protivtenkovskih raketa.

Televizija „Zvezda“ objavila je ekskluzivan snimak iz helikoptera koji je predstavljen na međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2021“.