Sukob u koaliciji

Merkelova polako gubi moć?

  • 24.07.2018. 17:39

Njemačka kancelarka Angela Merkel već je izgubila svoju moć u Njemačkoj, smatra politički stručnjak Hajnrih Oberojter. On vjeruje da je kancelarkin autoritet trajno oštećen nakon sukoba sa liderom Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoferom.

- Uprkos Merkelinom kontrolisanom izražavanju, njenom vođstvu je došao kraj – rekao je Oberojter.

On je ocijenio da se ministar unutrašnjih poslova koji – poput Zehofera – dovodi u pitanje kompetenciju kancelarke, već oprostio od kabineta.

- Ali kancelar, koji mora da se osloni na njihov autoritet, je već izgubila moć – istakao je Oberojter.

On je, međutim, pohvalio Merkelin “kontrolisani način izražavanja” i njeno “kontriranje oštrom i neprijateljskom tonu CSU”.

- Ona vjerovatno nije u stanju da koristi polemiku u javnosti. To je ono što se zove političkom kulturom – istakao je analitičar.

Zehoferov stav o imigraciji skoro je doveo do sloma koalicione vlade početkom ovog mjeseca. Međutim, nakon vanrednih višesatnih pregovora Merkelova je postigla dogovor sa Zehoferom i spriječila njegovu ostavku, koja je mogla dovesti do kolapsa njene vlade, podsjeća britanski “Ekspres”.

Dok je Zehofer želio oštriju imigrantsku politiku, Merkelova je htjela da o tome odluči Evropska unija. Zehofer je ranije prijetio da će jednostrano primjeniti svoju imigracionu politiku, što bi podrazumjevalo slanje policije na njemačku granicu da tjera izbjeglice koje su se registrovale u drugim zemljama EU.

Usvajanjem tvrdog pristupa Zehofer pokušava da pojača izglede svoje partije uoči regionalnih izbora u oktobru. Međutim, slabi podrška njegovoj stranci. Prema anketi javnog emitera Bajerišera Rundfunka, CSU trenutno ima 38 odsto glasova. Ako se iste brojke pojave i na glasanju u oktobru, CSU će morati da zavisi od regionalnog koalicionog partnera kako bi zadržao svoju dugogodišnju poziciju u bavarskom parlamentu.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.