Tokom samita u Salcburgu

Mejova neće tražiti uvođenje novih sankcija Rusiji

  • 20.09.2018. 12:18

Premijer Velike Britanije Tereza Mej neće tokom samita u Salcburgu zahtijevati od lidera država EU da uvedu nove sankcije Rusiji zbog slučaja "Skripalj", izjavio je neimenovani izvor iz Savjeta EU.

Izvor je na marginama neformalnog sastanka lidera EU rekao da je Mejova svjesna da trenutno nije realno da se Rusiji uvedu nove sankcije i da ne postoji pravna osnova za tako nešto. 

Prema navodima izvora agencije TASS, očekuje se da premijer Velike Britanije zatraži od zemalja EU da ubrzaju sprovođenje odluka sa samita u junu, koje su donesene nakon razgovora o situaciji u vezi sa incidentom u Solsberiju. 

Lideri zemalja EU saglasili su se da se stvori novi mehanizam uvođenja sankcija, u okviru borbe protiv upotrebe hemijskog oružja. 

Britanske vlasti tvrde da su bivši ruski obavještajac Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija 4. marta u Engleskoj otrovani nervnim gasom klase "novičok" i da je Rusija navjerovatnije umiješana u incident. 

Moskva je odbacila optužbe Londona, tvrdeći da ni Sovjetski Savez ni Rusija nikada nisu imali program za proizvodnju takvog nervnog gasa. 

Mejova je 5. septembra obavijestila britanski parlament o zaključku do kojeg su došle britanske tajne službe, a to je da su Skripaljevi bili mete u specijalnoj operaciji agenata Glavne obavještajne uprave Rusije /GRU/. 

Skotland jard je objavio fotografije na kojima se, navodno, nalaze dvojica ruskih državljana koji su otrovali Skripaljeve. 

Prema podacima britanskih vlasti, dvojica Rusa ušla su u Englesku 48 časova prije incidenta. 

Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koje su britanske vlasti identifikovale kao glavne osumnjičene, odbacili su tvrdnje Londona tokom gostovanja u emisiji na ruskoj televiziji "Raša tudej".

Tagovi: