Izraelski premijer

Međunarodni sud pravde zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina

  • Izvor: Agencije
  • 20.05.2024. 14:36

Međunarodni krivični sud zatražio je nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahu zbog navodnih ratnih zločina, prenio je Rojters.

"Postoje razumni razlozi za vjerovanje da izraelski premijer Netanjahu snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti“, rekao je glavni tužilac MKS Karim Kan.

Ovaj sud zatražio je nalog za hapšenje i lidera Hamasa Jahje Sinvara, na osnovu optužbi za ratne i zločine protiv čovječnosti zbog napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra i rata koji je uslijedio u Pojasu Gaze. 

Tužilac Kan je u intervjuu za Si-Еn-Еn naveo da MKS, osim za Netanjahua i Sinvara, traži naloge za hapšenje drugih lidera Hamasa - Muhameda Ibrahima el Masrija i Ismaila Hanijea, ali i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.

Sudijski panel MKS razmotriće Kanov zahtjev za izdavanje naloga.

Kan je rekao da su među optužbama protiv Sinvara, Hanijea i Masrija "istrebljivanje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualni napadi u zatočeništvu".

Prema njegovim riječima, među optužbama protiv Netanjahua i Galanta su "izazivanje istrebljenja, izgladnjivanje, zabrana humanitarne pomoći i namjerno gađanje civila tokom sukoba".

Na izjavu Netanjahua da bi optužbe protiv visokorangiranih izraelskih zvaničnika bile "nečuvene" i da Izrael ima sopstveni pravosudni sistem koji rigorozno istražuje svako kršenje zakona, Kan je naglasio da "niko nije iznad zakona".

Izrael i SAD nisu članice MKS. Međutim, MKS tvrdi da ima nadležnost nad Gazom, Istočnim Jerusalimom i Zapadnom obalom, pošto su se palestinski lideri 2015. godine saglasili da se obavežu osnivačkim principima MKS.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.