ЕU

Marmelada ili džem? Nove Direktive o doručku

  • Izvor: Indeks
  • 28.10.2023. 15:34

U Еvropskoj uniji postoji regulativa, koju je preuzela i Hrvatska, po kojoj su marmelade samo proizvodi dobijeni od citrusa, dok je ranije postojala i marmelada od šljiva, šipka...

Znači, danom ulaska u ЕU marmeladu od šipka više ne možete zvati marmeladom jer u ЕU smatraju da se na taj način zbunjuju potrošači. Tako je marmelada od šipka prije deset godina postala džem od šipka.

Sada bi se to opet moglo promijeniti.

Izmjene Direktive o doručku

ЕU je prije par mjeseci predstavila prijedlog izmjene Direktive o doručku u kojem se spominje kako bi se namaz koji nije od citrusa isto mogao nazivati marmeladom.

U prijedlogu objašnjavaju kako se, uprkos tome što se pojam "marmelada" ograničio isključivo na namaz od citrusa, taj naziv u brojnim državama koristi i za namaze od drugog voća.

"Kako bi se u tim slučajevima uzela u obzir jezična praksa, države članice trebale bi moći odobriti upotrebu pojma 'marmelada' za naziv proizvoda 'džem'“, pojasnile su evropske birokrate.

Pitone bivše djevojke pustio ispred zgrade

Pitone bivše djevojke pustio ispred zgrade

Kako su rekli, da se potrošači ne bi doveli u zabludu, pojam "marmelada od citrusa“ trebalo bi upotrebljavati u cijeloj ЕU za proizvod koji je prethodno definisan kao "marmelada“ kako bi se razlikovale te dvije kategorije proizvoda. 

"To je u skladu i s međunarodnim standardom sadržanim u Opštem standardu Kodeksa za džemove, želee i marmelade, koji je Komisija za Kodeks Alimentarius donijela na svojoj 32. sjednici, održanoj od 29. juna do 4. jula 2009., a kojim je utvrđena razlika između marmelade od citrusa i marmelade koja nije od citrusa.

Stoga je primjereno na odgovarajući način revidirati Direktivu 2001/113/ЕZ u pogledu naziva proizvoda 'marmelada'", obrazlažu ЕU birokrati ovo važno pitanje.

Pratite nas i putem Vibera