Njemačkim kancelarom

Makron nakon pobjede prvo razgovarao sa Šolcom

  • Izvor: Agencije
  • 25.04.2022. 09:44

Njemački kancelar Olaf Šolc prvi je politički čelnik s kojim je francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarao telefonom nakon pobjede na nedjeljnim predsjedničkim izborima, objavila je Jelisejska palača.

“Kancelar Šolc nazvao je predsjednika (Macrona) da mu čestita”, piše u saopštenju iz kancelarije francuskog predsjednika.

“Bio je to prvi poziv koji je predsjednik primio, znak francusko-njemačkog prijateljstva”, ističe se, prenosi Hina.

“Vaši birači signalizovali su danas [nedjelja] i čvrstu odanost Evropi. Drago mi je što ćemo nastaviti našu dobru saradnju!”, napisao je Šolc na Twitteru u čestitci Makronu.

Francuski predsjednik i njemački kancelar potvrdili su da će i dalje njegovati “bliske odnose” između dvije zemlje, bazirane na povjerenju, “između ostalog i s obzirom na aktualne izazove, poput ruske invazije na Ukrajinu”, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade.

Šolc i Makron dogovorili su se da će se sastati što prije kako bi nastavili koordinaciju u bilateralnim, međunarodnim i evropskim pitanjima.

Makron je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio Marin Le Pen solidnom većinom glasova i osigurao još jedan mandat.

Posljednji put je to pošlo za rukom Žaku Širaku 2002. godine, u odmjeravanju snaga s Žan-Mari Le Penom, ocem Makronove protivkandidatkinje.