Zbog azila

Mađarska mora platiti 200 miliona evra zbog kršenja pravila Еvropske unije

  • Izvor: Agencije
  • 13.06.2024. 11:36

Najviši sud Еvropske unije donio je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče Vele.

Zemlja Viktora Orbana, najvećeg zagovornika antimigracione politike u ЕU, takođe mora da plaća milion evra dnevno dok ne ispuni te uslove, zbog kojih je i kažnjena.

Naime, Еvropski sud pravde (ЕCJ) donio je danas presudu da Mađarska mora da plati paušalni iznos od 200 miliona evra i kaznu od milion evra po danu kašnjenja zbog nesprovođenja mjera koje su od nje zahtjevane u vezi sa migracijama i politike azila.

Mađarska: Usvajanje rezolucije narušava mir i stabilnost

Mađarska: Usvajanje rezolucije narušava mir i stabilnost

Sudije u Strazburu rekle su u decembru 2020. da Mađarska nije ispoštovala zakon ЕU o tretmanu migranata i naložile joj da sprovede promjene.

Sud je rekao da je nesprovođenje njegove presude "bez presedana i da je izuzetno ozbiljna povreda prava ЕU".

Takođe, presuđeno je da "Mađarska nije preduzela mjere neophodne da se povinuje presudi iz 2020. u pogledu pristupa postupku međunarodne zaštite".

U presudi se još navodi i da Budimpešta nije poštovala pravo podnosilaca zahtjeva koji traže zaštitu da ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o žalbama na odbijenice i da je "udaljavala državljane trećih zemalja koji ilegalno borave u Mađarskoj", prenosi B92..

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.