Bjeloruski predsjednik

Lukašenko: Potpuna glupost, ni Minsk ni Moskva to nemaju u planu

  • 01.10.2024. 19:46

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je demantovao "laži koje plasira Ukrajina" o navodnom planu Bjelorusije da zauzme nuklearnu elektranu u Černobilju i poručio da ni Minsk ni Moskva nemaju takve namjere.

"U posljednje vrijeme naši ukrajinski drugovi i prijatelji mnogo vremena i medijskog prostora daju nuklearnoj elektrani u Černobilju. Pričaju da želimo da zauzmemo černobiljsku nuklearku. Još ne mogu da shvatim šta je u osnovi takve laži. Šta će Lukašenku černobiljska nuklearka? I onako smo propatili zbog dešavanja nakon eksplozije na stanici, koju niti smo gradili niti smo radili u njoj. Međutim, katastrofa je zahvatila četvrtinu naše zemlje", rekao je bjeloruski predsjednik.

Na sastanku sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAЕA) Rafaelom Grosijem, Lukašenko je istkao da su pretpostavke koje dolaze iz Kijeva "potpuna glupost".

Ni Bjelorusija ni Rusija nemaju potrebu za zauzimanjem nuklearne elektrane u Černobilju, istakao je Lukašenko.

"U našim najgorim košmarima ne sanjamo da moramo da zauzmemo tu nuklearku i da onda još i budemo odgovorni za nju. Nismo, nemamo i nećemo imati to u planu", rekao je bjeloruski predsjednik.


Pratite nas i putem Vibera