O cijeni nafte

Lideri Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata odbili razgovor sa Bajdenom

  • Izvor: SRNA
  • 09.03.2022. 13:38

Lideri Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman i emiratski šeik Muhamed bin Zajed odbili su telefonski razgovor sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom o zaustavljanju cijena rasta nafte kao mjeri protiv Ruske Federacije, navodi "Vol strit džurnal".

Bijela kuća je bezuspješno pokušala da dogovori razgovore između Bajdena i lidera Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata dok su SAD radile na izgradnji međunarodne podrške Ukrajini i zaustavljanju rasta cijena nafte, izjavili su američki zavničnici za Bliski istok.

Kako tvrde ti izvori, Bijela kuća je pokušala da dogovori odvojene telefonske razgovore Bajdena sa Salmanom i Zajedom.

Međutim, oni su odbili da razgovaraju sa američkim predsjednikom.

Istovremeno, Salman i Zajed su prošle sedmice telefonski razgovarali sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

To je još jedan dokaz "da ne ide sve glatko", kako su u Vašingtonu očekivali kada je riječ o izolaciji Rusije i antiruskim sankcijama.

Naime, jasno je da se američkoj politici priklanjaju njeni saveznici u Evropi, kao i Aziji (Japan, Južna Koreja, Tajvan i Singapur), što je bilo i očekivano, ali ostatak svijeta tome baš i nije pretjerano sklon.

Mnogoljudne zemlje Kina, Indija i Pakistan odbijaju da se priklone sankcijama, a to je sada objavila i najveća muslimanska zemlja svijeta Indonezija.

To odbijaju da učine i ključne latinskoameričke zemlje, uključujući i američkog velikog susjeda Meksiko.

Osim toga, prve "pukotine" čvrstog saveza protiv Rusije naziru se i u samom Zapadu, Turska ne želi da uvodi antiruske sankcije, a tu je i odluka EU da, za razliku od SAD, ne uvodi embargo na uvoz ruskih energenata.


  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program